Comisia Europeana a aprobat o realocare de fonduri, in cadrul programului Sapard, de pe masurile mai putin atractive pentru beneficiari, in valoare de 200 milioane euro, sumele urmand a fi folosite pentru refacerea infrastructurilor calamitate de inundatiile din primavara anului trecut, a declarat directorul general adjunct al Agentiei Sapard, Dan Gherghelas, citat de Radio Romania.
"Suntem acum, la inceput de an, in prag de a materializa aceasta promisiune dupa o serie de negocieri avute cu Comisia Europeana, in decembrie anul trecut. Este vorba de aproximativ 200 de milioane de euro, compuse din circa 169 de milioane de euro bani de la Uniunea Europeana, diferenta reprezentand cofinantare de la Guvernul Romaniei, de la bugetul de stat", a explicat Gherghelas, potrivit Rompres.
Acesta a precizat ca pentru finantarea proiectelor de infrastructura se asteapta in prima parte a lunii februarie decizia de avizare din partea CE a procedurilor de evaluare, selectare si plata a proiectelor, urmand sa fie finantate nu numai proiectele Sapard care au suferit de pe urma calamitatilor, cat si proiecte noi care au fost declarate eligibile la momentul 2002-2003, dar care au ramas fara finantare. "Pana acum, am avut 1.256 de proiecte selectate, in valoare totala de circa 988 de milioane de euro, din care am reusit, din alocarile pentru masura de infrastructura rurala, sa contractam numai 607, in valoare de aproximativ 477 de milioane de euro. Din cele care se afla pe lista de asteptare si care se regasesc conform HG nr. 1512 din 2005 ca zone calamitate, acestea vor fi finantate cu prioritate", a mentionat oficialul Sapard.
Pentru demararea cat mai rapida a proiectelor, oficialul Sapard a precizat ca se va incerca scurtarea termenelor la procedurile de achizitii publice. "Cand vorbim de achizitii publice, ne referim la un set de norme care sunt ale Comisiei Europe