Ratingul de tara acordat Romaniei de catre agentia de evaluare Coface Franta a fost imbunatatit, in luna decembrie 2005, de la "B pozitiv" la "A 4", ceea ce va facilita accesul statului pe pietele internationale de capital, precum si pozitia firmelor locale in raport cu partenerii externi. "Aceasta va conduce la o crestere a volumului de relatii comerciale in special cu statele membre ale Uniunii Europene si cresterea credibilitatii mediului de afaceri romanesc pe plan international", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu. El a adaugat ca acest rating este un indicator de risc al comportamentului mediu de plata al societatilor din Romania. De asemenea, mai multe companii din Romania se vor putea asigura impotriva riscului de neplata, iar plafoanele de credit obtinute de firmele romanesti de la finantatorii externi vor fi majorate. Metodologia Coface presupune stabilirea ratingului de tara pe baza a sapte tipuri de indicatori, si anume vulnerabilitatea dezvoltarii tarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, lichiditatile externe, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea economiei fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.
Reformele trebuie sa continue
Ca puncte slabe, studiul Coface atrage atentia asupra deficientelor inregistrate in disciplina politicilor fiscale, monetare si salariale, precum si accentuarea dezechilibrelor macroeconomice, in special in privinta celor externe.
In plus, cresterea economica, increderea pietelor financiare si aderarea la UE vor fi posibile doar prin continuarea reformelor. Analiza economica a agentiei de rating evidentiaza ca puncte tari iminenta aderare a Romaniei la UE, piata interna importanta, forta de munca calificata si cu un nivel nu foarte ridicat al costurilor, un