In plina "criza a gazului", cand populatia din mai multe zone ale tarii ingheata de frig din cauza ca presiunea pe retea este prea mica, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a anuntat calendarul viitoarelor scumpiri ale gazului.
Invitat marti seara la o emisiune TV, ministrul Economiei a afirmat ca tarifele la consumatori pentru gazele naturale depind foarte mult de pretul pe plan international al acestora. "Depinde de cat ajunge sa coste mia de metri cubi din import, insa asa cum stau lucrurile ar urma ca, in trimestrul II al anului, tarifele sa creasca cu 10%, in trimestrul III cu 5%, iar in ultima parte a anului sa nu mai fie operata nici o majorare", a declarat Seres. La ora actuala, gazele din Rusia costa 280-285 de dolari/mia de mc si, daca ar fi sa respectam ce a zis ministul Economiei la inceputul anului, acestea nu se vor mai scumpi in 2006. La inceputul anului a fost operata deja o majorare a tarifelor la gaze. Populatia plateste, de la 1 ianuarie, aproape 8 milioane de lei vechi pentru mia de metri cubi de gaz. Plecand de la cat plateau consumatorii casnici la sfarsitul anului 2005 si aplicand treptat toate majorarile anuntate sau efectuate deja, respectiv 17%, 10% si 5%, reiese ca majorarea reala a pretului gazului pentru anul 2006 este de peste 35%, in cazul ambelor Distrigazuri.
Rusii ne-au "restrictionat" livrarile de gaze
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a anuntat ieri ca aprovizionarea consumatorilor casnici din centrul Bucurestiului, respectiv zona dintre bulevardul Ion Mihalache si Arcul de Triumf, a revenit la normal. El a precizat ca si furnizarea de gaze in judetele din nordul Moldovei va fi rezolvata in urmatoarele doua zile.
Populatia din aceste parti ale tarii s-a confruntat zilele acestea cu o presiune extrem de scazuta a gazelor, in conditiile temperaturilor care au cob