Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) va introduce obligativitatea expertizarii, proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare a cladirilor de locuit cu risc seismic ridicat, stabilind amenzi de pana la 3.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale.
"Guvernul va analiza, maine (joi, n.r.) un proiect de modificare a ordonantei 20/1994 privind masurile de reducere a riscului seismic. A fost introdusa obligativitatea expertizarii cladirilor inalte care au la parter spatii publice, in termen de doi ani. Pentru cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, autoritatile locale emit notificari, iar in termen de doi ani de la data notificarii trebuie realizata proiectarea lucrarilor. Executia va incepe in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului", a declarat, ieri, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, citat de Mediafax.
Amenzi
El a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca nerespectarea obligativitatii de expertizare a cladirilor cu spatii publice la parter sau de a incepe proiectarea se va sanctiona cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. "Au fost dificultati in realizarea programului din cauza cetatenilor care nu sunt dispusi sa consolideze cladirile in care locuiesc. Acesta este si motivul pentru care am recurs la masurile coercitive", a explicat Borbely.
Modificarile legislative ar putea fi analizate de Guvern in sedinta de joi si vor fi supuse aprobarii Parlamentului. In termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a legii, primarii municipiilor si ai oraselor vor fi obligati sa identifice si sa inventarieze cladirile de locuit multietajate cu spatii publice (sali de spectacol, de expozitii, spatii comerciale, asistenta publica, administratie publica) la parter. Pentru persoanele fizice, expertiza va fi finantata de la buget,