E stiut ca noul Cod al Muncii limiteaza perioada maxima de lucru dintr-o saptamana la 48 de ore. Aceste prevederi sunt valabile si in cazul soferilor profesionisti, la sfarsitul anului trecut Guvernul anuntandu-si intentia de a "nuanta" prevederile privitoare la timpul maxim de lucru pentru transportatorii rutieri de marfuri si persoane, tocmai pentru ca nu cumva abuzurile patronilor care isi supra-solicita angajatii soferi sa nu cauzeze tragedii rutiere.
Astfel, timpul total de lucru in cadrul unei saptamani, pentru transportatori, nu trebuie sa depaseasca 48 de ore. Doar in situatii speciale se permite ca durata maxima a timpului de lucru dintr-o saptamana sa fie de 60 de ore, cu conditia ca, in patru luni, media orelor lucrate pe saptamana de un angajat sa nu depaseasca 48 de ore. Ceea ce inseamna ca timpul suplimentar de lucru trebuie compensat, ca la orice alt angajat din alta breasla, cu ore libere.
De asemenea, Guvernul a decis ca soferii pot lucra cel mult sase ore fara pauza. Aceasta norma se aplica si in cazul taximetristilor. Daca timpul total de lucru al unui sofer variaza intre sase si noua ore, acestuia trebuie sa i se dea o pauza de 30 de minute. Pentru soferii care depasesc noua ore de lucru, durata pauzei se mareste la 45 de ore.
Oricine vede aceste prevederi s-ar putea intreba, logic, cum pot verifica inspectorii de la Inspectoratele Teritoriale de Munca daca soferii nu sunt fortati sa depaseasca numarul maxim admis. Aceasta problema e rezolvata prin obligatia operatorilor de transport rutier de a se dota cu tahografe digitale, care permit controlul perioadelor de conducere, inregistrand date privind deplasarea vehiculelor si conducatorilor auto. Pentru nerespectarea intervalului maxim de ore de lucru pe saptamana amenda variaza intre 10 si 40 de milioane de lei. E stiut ca noul Cod al Muncii limiteaza perioada maxima de lucru dintr