PSD nu este inca pregatit pentru reforma si curatenie. Liderii partidului se tem ca o operatiune ampla de eliminare a oamenilor certati cu legea ar produce o implozie, iar reconstruirea ar fi imposibila pina la alegerile viitoare. O cercetare in detaliu a fruntasilor PSD din teritoriu si de la centru ar putea avea rezultate devastatoare, fiindca putini dintre ei nu au profitat de beneficiile guvernarilor partidului care a stat la putere 10 din cei 15 ani de tranzitie. Reforma PSD ar trebui sa inceapa de jos in sus, dar acest lucru este imposibil intr-o formatiune care functioneaza dupa vechiul principiu al centralismului democratic, potrivit caruia disciplina si deciziile se impun de la centru, in vreme ce organizatiile teritoriale au initiative restrinse si raspunderi extinse.
Conducerea PSD nu poate si nici nu vrea sa se reinventeze, de aceea evita reforma prin diverse artificii. In primul rind, prin sacrificarea citorva oameni patati, care oricum nu mai puteau fi pastrati la virf, in al doilea rind, prin ascunderea gunoiului sub pres si, in al treilea rind, prin crearea unei diversiuni.
Autosuspendarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv este nu atit o formula de protejare a partidului, cit, mai degraba, o modalitate de a-l scoate din joc pe fostul premier. Dupa intilnirea conducerii centrale a PSD cu sefii de filiale de la Poiana Brasov (20-22 ianuarie 2006), Mircea Geoana a declarat ca PSD are de-acum inainte „o linie unica de comanda“ si ca va fi eliminata „duplicitatea si neincrederea“ din interiorul partidului. Dan Ioan Popescu, seful organizatiei Bucuresti, a fost si el nevoit sa se autosuspende pentru ca nu poate sa justifice o parte insemnata din averea sa si trebuie sa dea explicatii procurorilor anticoruptie despre unele privatizari facute in perioada cind era ministru al industriei. Actualul presedinte PSD, M