Bursa la termen din Sibiu reprezinta o alternativa tot mai cautata de cei care doresc sa isi inmulteasca in mod eficient banii, in conditiile scaderii drastice a dobanzilor, lichiditatea crescand constant, pragul de 20.000 contracte/zi urmand a fi atins in curand.
"Argumentele cu care ne-am impus au fost in primul rand cele legate de diversitatea instrumentelor derivate oferite, contracte pe actiuni, pe valute si pe dobanda interbancara, precum si optiunile pe contracte futures. Castigul poate fi unul apreciabil in conditiile unui risc asumat pe masura. Dar pentru castiguri considerabile cati dintre noi nu ar risca, stiind ca sumele investite pot fi multiplicate de cateva ori in scurt timp. Nu trebuie uitat insa ca exista riscul ca sumele investite sa fie pierdute la fel de repede", precizeaza presedintele bursei, Teodor Ancuta.
Rolul esential in aceasta evolutie revine speculatorilor, adica acei investitori interesati fie de cumpararea, fie de vanzarea contractelor futures si options cu scopul obtinerii unor profituri cat mai mari. Lor li se adauga cei care realizeaza operatiuni de arbitraj.
"Arbitrajul presupune jocul la doua capete, adica investitii in doua piete unde se tranzactioneaza acelasi produs", explica Darius Cipariu, directorul general adjunct al bursei.
"Arbitrajorii cumpara acolo unde este mai ieftin si vand unde este mai scump. Un exemplu este cumpararea de actiuni la bursa de valori, care este mai ieftina, si vanzarea lor pe piata futures, pentru o scadenta mai indepartata, preturile fiind, de obicei, mai mari. La scadenta contractului futures preturile de pe cele doua piete sunt egale sau foarte apropiate, astfel incat lichidarea celor doua pozitii asigura arbitrajorului incasarea diferentei de pret", precizeaza un broker.
In piata de la Sibiu investitorii se pot proteja, de asemenea, impotriva riscului valutar, dar si