Prima lucrare de acest gen este un tratat prin care s-au modificat anumite forme ale sintaxei propozitiei. Pe langa aceasta lucrare, Academia Romana a editat si "Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane", editia a II-a (Doom 2), prin care sunt aduse modificari scrierii cuvintelor.
Chiar daca a aparut acum aproape un an, noile modificari au fost raspandite prea putin, fiind lasare intr-un con de umbra.
Agramati din iulie
"Nicio" in loc de "Nici o", "odata" intotdeauna legat sau cuvantul "macho" nou intrat in limba sunt doar cateva din modificarile care au aparut in dictionarele lingvistice romanesti. Unele prevederi pot fi chiar ciudate, dar tinand cont ca Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan - Al.
Rosetti" este autoritatea principala de reglementare a ortografiei si ortoepiei limbii romane, trebuie sa ne conformam. Pe langa aceste modificari au mai fost aduse schimbari si sintaxei propozitiei.
Astfel, conform noilor reguli, subiectul nu mai este partea principala de propozitie, acesta metamorfozandu-se intr-o noua parte e propozitie, numita "complement de tip special". De asemenea, s-au instituit o serie de subcategorii ale complementului si anume complementul secundar, complementul posesiv si cel comparativ.
Hakeri si gripa aviara
Pe langa modificarile aduse sintaxei, Academia Romana a lansat noi norme privind scrierea unor cuvinte, norme care, la o prima vedere, pot parea ciudate.
Conform Doom 2, vom fi nevoiti sa mancam „ciresi" si „capsuni", „galusti" si „gogosi", si nu „cirese", „capsune", „galuste" sau „gogoase", forme stabilite de vechiul dictionar.
De asemenea, va trebui sa scr