Luni, 23 ianuarie, zi declarata de englezi drept cea mai proasta din an, si-a pus amprenta pe intreaga saptamana politica romaneasca. Liberalii se confrunta cu o criza mult mai periculoasa decat vara trecuta, cand Traian Basescu insusi parea direct interesat sa declare alegeri anticipate, chiar si prin eliminarea premierului Tariceanu.
Intre timp, coerenta conducerii liberale a suferit o infrangere neta, din interior, dupa dezvaluirile privind conversatia din cabinetul primului-ministru, intre cel mai bogat si cel mai puternic dintre liberali si dna ministru Monica Macovei.
Dinu Patriciu este un om liber si nevinovat, in asteptarea trimiterii sale in judecata, si, apoi, a unei sentinte. Nu are interdictii de deplasare in Romania sau in strainatate si, cu atat mai putin, de a se intalni cu cine si unde doreste.
Unul dintre cei mai importanti si influenti intreprinzatori romani, oricate banuieli ar plana asupra sa, are nu doar dreptul legitim, ci si foarte multe posibilitati sa-si pledeze public nevinovatia, inclusiv fata de primul-ministru sau ministrul justitiei.
Caracterul de show mediatic, cum s-a spus, al anchetei la care este supus de Parchet, l-ar fi obligat insa, spre binele propriei cauze, sa contacteze inalti oficiali ai statului, incepand cu presedintele, la lumina zilei si in vazul lumii care, in felul acesta, i-ar fi testat buna credinta. Ea ramane principalul indicator al prezumtiei de nevinovatie, la nivelul perceptiei publice.
Or publicul are propria sa judecata, de simpatie sau respingere, mai apropiata, e-adevarat, de mesajul mediatic decat de cel institutional, fara sa se confunde cu acestea. Dinu Patriciu a ales firul scurt al contactelor politice confidentiale.
Intr-o tara in care secretele de stat sunt chiar mai greu de respectat decat de impus, cineva a aflat, a prelucrat operativ s