Uzina Mecanica din Cugir (judetul Alba) ar trebui sa achite o suma de aproape 2.000 de miliarde lei vechi in contul unui credit contractat, in urma cu aproape 10 ani, pentru construirea si punerea in functiune a unei linii de fabricatie de armamanet la standarde NATO.
Valoarea creditului a fost de aproximativ 16 milioane de dolari si urma sa fie returnat din beneficiile financiare obtinute de pe urma productiei realizate de investitie.
Din diverse motive, realizarea proiectului a fost declansata abia in 2001 si finalizata in 2003, cand a fost inaugurata de fostul premier PSD, Adrian Nastase. Linia a inceput, insa, sa produca efectiv armament abia in august 2005, intarzierea datorandu-se neobtinerii licentei in conformitate cu standardele NATO.
Consilierul local Constantin Predescu, a declarat ca valoarea foarte mare a restantelor financiare se datoreaza penalitatilor si dobanzilor acumulate de “Uzina Mecanica Cugir” SA de la data contractarii creditului, dar si imposibilitatii returnarii sumelor ca urmare a situatiei financiare dificile in care se afla societatea. “Linia functionaza partial.
La momentul actual nu exista premisele rambursarii creditului. Banii obtinuti din functionarea liniei abia daca acopera cheltuielile si salariile angajatilor”, a mai spus consilierul.
Predescu a completat ca oamenii sunt sceptici in ceea ce priveste viitorul locurilor de munca existente in prezent pe platforma industriala din Cugir. Aici isi desfasoara activitatea doua societati. Este vorba de “Uzina Mecanica Cugir” SA si SC “Fabrica de Arme” SA - ambele avand atat productie civila, cat si speciala, ultima fiind destinata inzestrarii Armatei.
In urma cu cateva zile, aproape 1.000 de angajati ai “Fabricii de Arme” au protestat in strada impotriv