Reducerea taxei pe valoarea adaugata la carnea si produsele din carne de pasare la 5%-7% si majorarea taxelor vamale la import de la 45% la 70% vor face ca pe masa romanului sa ajunga alimente sanatoase la preturi convenabile.
Crescatorii de pasari cer reducerea TVA-ului la carnea de "zburatoare" pana la 5%-7%, media din Uniunea Europeana. Ei spun ca o astfel de masura ar fi de folos atat romanului de rand care nu va mai trebui sa suporte preturi "umflate" cu 19%, dar si producatorilor.
MOTIVE. In conditiile in care nivelul de trai in tarile UE este net superior celui din Romania, taxa pe valoarea adaugata mioritica este cu mult mai mare decat "surorile" sale europene. In timp ce la noi, statul colecteaza in visterii 19% din contravaloarea fripturii de pui, in Anglia si Irlanda, TVA-ul este 0%, in Slovenia 1,5%, polonezii "suporta" 3%, spaniolii si italienii 4%, cehii si portughezii 5%, iar francezii 5,5%. Cele mai mari taxe pe valoarea adaugata se practica in Grecia - 9%, Austria 10%, Suedia 12% si Ungaria 15%. "In Romania, din 40.000 de lei, pretul kilogramului de pui gril, 8.000 de lei reprezinta TVA-ul. Spre exemplu, din aceiasi 40.000 de lei, un neamt suporta doar 2.000 de lei taxa. Deci romanul sarac pe care il plang toti ca nu are putere de cumparare plateste un impozit cu 6.000 de lei pe kilogram mai mare din cauza TVA", considera Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International Bacau.
Mai mult, o cota de TVA ridicata va fi intotdeauna o piedica in calea competitivitatii produselor romanesti pe pietele europene. "In 2007, dupa integrare, carnea si produsele din carne fabricate de noi, vor fi mai scumpe cu 10% decat cele unguresti, de exemplu, pentru ca la ei TVA-ul este mai mic. Practic, la aceleasi costuri de productie, eu voi avea carnea mai scumpa pe piata", a explicat Antochi motivul pentru care este necesara protejarea producatorul