Scot namolul la copca. Asta fac angajatii complexului balnear din statiunea Lacu Sarat, pentru a asigura namolul sapropelic necesar tratamentelor pacientilor. Temperaturile foarte scazute din ultima perioada au reusit o performanta greu de atins: inghetarea completa a Lacului Sarat. In acest context, conducerea complexului a trebuit sa gaseasca o solutie, pentru a colecta, totusi, namolul pentru impachetari si cataplasme, si a avut o idee ingenioasa: sa-l scoata la copca. E drept ca procedul nu este deloc simplu, in conditiile in care este extem de dificil sa se sparga gheata de peste 10 cm, iar apa ingheata la loc, in citeva minute. Anagajatii care fac acest lucru nu rezista decit citeva minute la o copca, umplu una-doua galetuse cu namol, dupa care, din cauza gerului, se refugiaza in complex, pentru a se incalzi. Cert este ca, in ciuda problemelor avute in aprovizionarea cu namol, persoanele venite la tratament beneficiaza de toate conditiile presupuse de cura pe care o fac.
Sorin Bosneag, directorul firmei Traian SA, care administreaza statiunea, a vizitat ieri dimineata lacul, si nu i-a venit sa creada cind a vazut minunea: lacul de peste 10 ha, desi foarte sarat, devenise un adevarat patinoar: "Am vazut ceva ce nu-mi inchipuiam ca o sa vad vreodata: Lacul Sarat este inghetat, are un strat de gheata de aproape 10 cm, ceea ce nu s-a mai intimplat de peste 20 de ani de zile. Mirarea este cu atit mai mare cu cit Lacul Sarat, la aceasta ora, are o concentratie de sare de circa 300 grame la litrul de apa. Cu toate acestea, din cauza gerurilor foarte puternice, el a inghetat - dar ce sa ne mai miram ca a inghetat lacul, in conditiile in care si marea a inghetat! Bineinteles ca vom face tot ceea ce este posibil, pentru ca turistii care vin la tratament sa nu fie afectati, si vom extrage namolul din lac la copca, pina cind vremea se va imbunatati. Este ceva in