De cativa ani incoace municipiul Cluj-Napoca a devenit un oras tot mai agresat de constructii care nu respecta in totalitate normele urbanistice din zona istorica sau din zonele protejate. Contraste izbitoare, intre arhitectura clasica si cea moderna, uneori kitsch-oasa se pot intalni la tot pasul.
Autoritatea care se ocupa de reglementarea constructiilor din zona istorica sau din zonele protejate este Comisia regionala a monumentelor istorice. Comisia este nevoita sa faca fata multitudinii de "abuzuri urbane" care au loc in oras.
"Abuzul urban" nu este un termen specific in literatura de specialitate, dar este cel mai bun termen pentru a evidentia ilegalitatile care se petrec in orasul de pe malul Somesului.
Abuz la banca
"Abuzul urban" reprezinta acele cladiri care, construite cu prost gust, deformeaza imaginea specifica a unei zone protejate. "Abuzul urban" se refera si la cladirile care "evadeaza" de sub incidenta normelor urbanistice care se refera la zonele protejate.
Un caz de "abuz urban" este pe cale sa se desfasoare pe strada Pavlov, acolo unde RBC Holding doreste sa construiasca un centru de afaceri. Conform planurilor, blocul va avea opt etaje. Pentru a se construi aceasta cladire este necesara demolarea cladirii care se afla in acest moment pe respectivul amplasament.
Conform surselor GAZETEI, pana acum RBC Holding nu a primit avizul favorabil al Comisiei regionale a monumentelor istorice. Motivul pentru care comisia nu a acordat avizul favorabil pentru constructia cladirii este ca, in cazul in care se va construi acest imobil de opt etaje, se va distruge intreaga zona a strazii Pavlov.
Acest lucru se va intampla deoarece zona are case cu maxim trei etaje. Or, aceasta cladire va avea opt etaje, d