Clauzele de privatizare rezolva cele mai multe dintre amenintarile care l-ar putea afecta pe cumparator. Austriecii au avut grija ca statul sa compenseze orice posibila dauna, indiferent daca provine de la defunctul Bancorex sau din virtuala retrocedare a sediului central. La o zi dupa ce contractul de privatizare a BCR a devenit public, cea mai mare banca romaneasca a anuntat datele financiare pentru 2005. BCR a realizat un profit record de peste 200 milioane de euro.
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut anul trecut un profit net de aproape 750 de milioane de lei, echivalentul a 205 milioane de euro, in crestere cu 19% fata de castigul de 631 de milioane de lei raportat in 2004, au declarat surse din banca. "Castigurile subsidiarelor vor adauga aproximativ 20 de milioane de euro la acest profitì, au precizat sursele citate. Potrivit unei clauze din contractul de privatizare, actionarii BCR vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in exercitiul financiar precedent.
CRESTERI. Activele bancii au urcat pana la 33 de miliarde de lei, respectiv 9,4 miliarde de euro, cu 31% peste totalul activelor de la finele anului 2004. Indicatorii de profitabilitate s-au plasat la 19% (rentabilitatea capitalurilor) si 2,3% (rentabilitatea activelor). Evolutia a fost sustinuta in principal de cresterea cu 50% a portofoliului de credite. Imprumuturile pentru persoane fizice au mentinut ritmul de dezvoltare exponentiala, soldul de la finele anului de peste 6,3 miliarde de lei fiind de aproape doua ori mai mare decat in 2004. In structura, creditele in lei detin majoritatea, cu o pondere de 65%. Anul trecut, reteaua banci a avansat de la 315 unitati la 372 de locatii.
CONTRACTUL. Datele financiare ale bancii fac sa para inutile masurile asiguratorii luate de austrieci in contractul de privatizare a bancii. Clauz