Preocuparea Consiliului Judetean Cluj de a stimula investitiile si de a mari diversitatea industriala a dus in 2001 la crearea unui parc industrial de tehnologii avansate. Parcul Industrial Tetarom I de pe Taietura turcului ocupa 19,4 hectare, restul terenului pana la limita de 50 ha fiind rezervat pentru o dezvoltare ulterioara.
Zona de 19,4 ha are disponibile 14,6 hectare, constand in 5 tipuri de parcele, restul de 4,8 ha reprezentand drumuri de acces, elemente de infrastructura si spatii verzi. Suprafata construibila a parcului este disponibila pentru concesionare pentru o perioada de maxim 49 de ani.
Principalele industrii vizate sunt cele apartinand sectorului de "tehnologii avansate" (dezvoltare software, retele de calculatoare, fabricarea de componente hardware etc.)
Administrarea Tetarom I se realizeaza de catre SC Tetarom SA, societate privata al carei actionar principal este Consiliul Judetean, in proprietatea sa aflandu-se si terenul. Tetarom este o abreviere de la Transilvania Echipamente si Tehnologii Avansate produse in Romania.
In iarna anului trecut au fost finalizate lucrarile de infrastructura a Parcului Industrial Cluj Tetarom I si tot atunci au fost demarate lucrarile la Parcul Tetarom II din zona Bulevardului Muncii, parc industrial care a fost in intregime cumparat de liderul mondial in industria motoarelor electrice, firma americana Emerson.
Aceasta a anuntat o investitie de 75 milioane de euro. Numai ca, zilele trecute, GAZETA a aflat ca parcul industrial Tetarom I nu are autorizatia Comisiei Monumentelor, aviz fara de care, in mod normal, nu se putea obtine autorizatia de construire.
Or, obtinerea avizului era absolut necesara, tinand cont de faptul ca parcul Tetarom I se afla in zona de rezervatie a monume