Cateva mii de minori, copii care fug de razboi, de saracie, victime ale traficului sau pur si simplu impinsi de parintii lor la cersit, au impanzit statele Europei Occidentale. Potrivit Inaltului Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite, numarul acestora s-ar ridica la 50.000. Totusi, numarul lor exact este greu de precizat, pentru ca ei se deplaseaza dintr-o tara in alta, transportati, cel mai adesea, de retele clandestine de trafic de copii.
In Franta, situatia este, se pare, cea mai grava, potrivit estimarilor facute de Inspectoratul General pentru probleme sociale (IGAS), peste 5.000 de minori intrand anual pe teritoriul tarii. Pe primul loc se afla romanii, urmati de chinezi, marocani, albanezi si congolezi.
FENOMEN PERPETUU. Potrivit raportului IGAS, fenomenul pustilor ilegali care cersesc pe strazile Frantei a aparut la inceputul anilor 1990. "Fara indoiala, prezenta minorilor straini izolati constituie un fenomen perpetuu", conchide studiul IGAS pe anul 2005.
Doar in departamentul Bouches-du-Rhône, "se estimeaza ca intre 200 si 300 de minori straini izolati sosesc in fiecare an". In afara de acestia, alti 80-90 de minori rromi, insotiti de parinti, cel mai adesea provenind din Romania, impanzesc regiunea anual, se arata in raport. (Ana Ilie) Cateva mii de minori, copii care fug de razboi, de saracie, victime ale traficului sau pur si simplu impinsi de parintii lor la cersit, au impanzit statele Europei Occidentale. Potrivit Inaltului Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite, numarul acestora s-ar ridica la 50.000. Totusi, numarul lor exact este greu de precizat, pentru ca ei se deplaseaza dintr-o tara in alta, transportati, cel mai adesea, de retele clandestine de trafic de copii.
In Franta, situatia este, se pare, cea mai grava, potrivit estimarilor facute de Inspectoratul General pentru probleme sociale (IGAS), peste 5