In asteptarea publicarii contractului de privatizare al BCR cotatiile SIF facusera in ultima perioada pasi inapoi (in intervalul 16-25 ianuarie actiunile pirdusera intre 2-4%), investitorii incercand sa se protejeze in fata unor eventuale prevederi care i-ar fi dezavantajat pe actionarii minoritari.
Dupa publicarea acestuia pe site-ul AVAS marti seara, societatile de investitii financiare au avut o prima sedinta bursiere cu aprecieri de peste 2,5% a cotatiilor joi, pe principiul " lipsa unor informatii negative reprezinta de fapt o veste buna " iar vineri BET-FI a mai urcat cu 0,3% (in ambele zile pe volume relativ reduse totusi).
Potrivit contractului, actionarii SIF vor primi in 2006 ca dividende 50% din profitul aferent anului trecut (acesta a depasit 200 milioane euro) iar Erste s-a obligat sa listeze banca la bursa in cel mult 36 de luni.
Totusi, nici o vorba despre politica de dividede din anii urmatori si asigurarea unui anumit procent din profitul net al bancii, ceea ce ar putea sa puna SIF-urile intr-o postura incomoda (60-70% din dividendele SIF vin din sumele oferite la randul lor de BCR si BRD ca dividende pentru pachetele de actiuni detinute de societatile de investitii).
Pentru a contracara acest fapt SIF-urile ar trebui sa iasa din letargie si sa descopere repede noi plasamente profitabile apte sa genereze profit. Lucru deloc usor avand in vedere ca administratorii s-au complacut pana acum intr-o dolce far niente si au ratat, cu exceptia SIF Oltenia, in buna parte multe din ocaziile oferite de piata de capital, ce sa mai vorbim de piata imobiliara.
Iar daca ar vrea sa intre acum o vor face pe o piata neprietenoasa, unde cotatiile sunt deja mari.
Similar, renuntarea la dreptul de veto in AGA (conform actualului statut, deciziile importante se iau la BCR daca intrunesc adeziunea actio