Raportul Curtii de Conturi, invocat de procurorii anticoruptie drept punct de plecare pentru ancheta impotriva vicepremierului George Copos, releva ca Loteria Romana a „uitat" sa treaca in scripte citeva sute de proprietati imobiliare.
Expertii Curtii de Conturi au facut un control, in lunile mai - iunie 2004, care a vizat activitatea Loteriei Romane din perioada ianuarie 2001 - decembrie 2003.
Concluziile raportului au fost trimise la procurorii anticoruptie si, potrivit sefului DNA, Daniel Morar, au stat la baza inceperii urmaririi penale impotriva vicepremierului George Copos si a directorului general al Loteriei, Nicolae Cristea.
Inca de la demararea controlului, inspectorii au observat discrepante pina si la inregistrarea in catastife a agentiilor Loto. Mai precis, in documentele de la Registrul Comertului, Loteria Romana ar fi trebuit sa aiba in subordine 6 sucursale zonale, 261 de puncte de lucru.
In realitatea, avea, in iunie 2004, 8 sucursale zonale, 1.161 puncte de lucru. Cu alte cuvinte, din acte disparusera 2 sucursale zonale si 900 de puncte de lucru.
12 miliarde „pierdute" din registrele contabile
Valoarea terenurilor neinregistrate in contabilitate este de 12.484.129.730 lei. Surse judiciare ne-au declarat ca reprezentantii Loteriei ar fi incercat sa justifice, ulterior, cele peste 12 miliarde de lei care nu ieseau la socoteala, trimitind Curtii de Conturi o lista cu 42 de imobile pe care au sustinut ca le-au cumparat de la firma vicepremierului George Copos, Ana Electronic.
In opinia inspectorilor, specialistii Loteriei ar fi incalcat art. 12 din Legea contabilitatii: „detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice fara sa fie inregistrate in contabilitate, sint inter