Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale publicat in octombrie 2005, Romania ar trebui sa inregistreze o crestere economica anuala de 8% pentru a elimina saracia pana in 2015. El a atras insa atentia ca avansul Produsului Intern Brut trebuie obtinut in contextul unei stabilitati macroeconomice.
"Nivelul saraciei din Romania este inca mare. Fara o crestere economica potrivita, nivelul saraciei va continua sa ramana ridicat", a spus Seth. Oficialul Bancii Mondiale considera ca sectorul privat va avea o contributie semnificativa la impulsionarea dezvoltarii, iar flexibilitatea pietei muncii si procesul de reducere a inflatiei se vor numara printre parghiile fundamentale ce vor contribui la cresterea economica, esentiala pentru reducere a saraciei.
Cresterea economica in 2005, 4,5%
Conform estimarilor preliminare ale autoritatilor romane, cresterea economica de anul trecut a fost de 4,2-4,5% din PIB, nivel reprezentand putin peste jumatate din ritmul anului 2004, cand avansul economic a fost de 8,3%. In 2005, avansul economic s-a plasat sub estimarile autoritatilor, de 5,5-5,7%. Incepand cu anul 1990, Banca Mondiala a acordat Romaniei imprumuturi de peste cinci miliarde de dolari.
Coface: avansul economic pe 2006 nu va trece de 4,4%
Romania va inregistra o crestere economica de 4,4% la finele acestui an, fata de 4,6% in 2005, in timp ce rata inflatiei va scadea de la 8,8% la 7,1%, conform estimarilor agentiei de evaluare Coface din Franta, mai putin optimiste decat previziunile Guvernului. Autoritatile de la Bucuresti nu au comunicat pana in prezent datele privind cresterea economica din 2005. Ministrul de stat, Gheorghe Pogea, a declarat insa recent ca avansul economic din 2005 a fost de 4,2-4,5%, in timp ce viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, a estimat o crestere economica de 4,5%-5% din