Centrul Cultural Palatele Brancovenesti a facut posibila aparitia unui minialbum - "Mogosoaia-Muzeul traditiei aulice" - o bijuterie editoriala in care este prezentata impresionanta colectie Dan Nasta, donata, de ani buni, statului roman. Donatia "Liana si Dan Nasta" fac obiectul expunerii muzeale de la palat. "Colectia se constituie muzeal pe ideea de «sinteza romaneasca», un concept sugerat de istoricul Nicolae Iorga", argumenteaza colectionarul-regizor, Dan Nasta, autorul textului, un imbatabil aparator al istoriei si culturii romanesti; un adevarat pastrator de valori.
Pentru aceia care nu au trecut pragul palatului, este de retinut ca istoria romanilor a fost dominata, spre sfarsitul veacului al XVII-lea si in primele decenii ale celui urmator, de personalilatea puternica a voievodului Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu. Domnia sa, inceputa la 29 octombrie 1688 si incheiata, in mod tragic, la 15 august 1714, corespunde unor substantiale prefaceri economice, sociale, politice si culturale. Vreme de peste 25 de ani, intr-un context putin propice, pe care istoria il consemneaza, si anume accentuarea decaderii Imperiului Otoman si al razboaielor sangeroase care angajau marile puteri din vecinatatea hotarelor tarii, Constantin Brancoveanu "a reusit sa transforme Tara Romaneasca intr-un important centru diplomatic european, dar si intr-unul de lupta impotriva jugului otoman".
Printr-un miracol care ne da fiori, Mogosoaia este singurul palat brancovenesc - cel de la Potlogi ramane inca un monument vitregit! - a carui stralucire arhitecturala a fost conservata, atat cat s-a putut, pana in zilele noastre. Memoria lui Constantin Brancoveanu, cel care "a ctitorit epoca cea mai stralucita a culturii noastre vechi romanesti", se incearca a fi salvata, cu intelepciune si multa daruire profesionala de catre Doina Mandru, directorul Centrului Cultural "Palatele