In scandalul „Dinu Patriciu", ziarul care l-a declansat si reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii au profilat deja un responsabil: Monica Macovei. Chiar daca ministrul justitiei a intrat inocent in biroul sefului sau, in care se afla omul de afaceri urmarit penal Dinu Patriciu, a iesit de acolo vinovat: ar fi putut pleca imediat sau ar fi putut face public continutul discutiei.
Ea insasi si-a recunoscut vina considerand ca intalnirea de taina a fost inoportuna. Dar cel mai putin culpabil personaj risca sa plateasca nu numai propria eroare, ci si pe a sefului, premierul Tariceanu. Greseala lui este incomparabil mai grava si reprezinta o recidiva, dupa telefonul dat lui Botos pentru a se interesa de soarta lui Patriciu.
A abuzat de autoritate convocand un ministru la o intrevedere cu un urmarit penal, iar intentia nu putea fi decat sensibilizarea Monicai Macovei la suferinta prietenului sau „hartuit" de procurori.
Functia lui Tariceanu depinde de el insusi si de sprijinul coalitiei de guvernamant.
Or, Tariceanu nu da semne ca ar avea remuscari, iar partidele la putere nu au intentia sa-i retraga sprijinul. Pozitia Monicai Macovei ar putea fi insa zdruncinata de verdictul Consiliului Superior al Magistraturii de care un ministru al justitiei nu poate face abstractie, indiferent cat de imorala ar considera institutia.
Laudata si legitimata de insusi presedintele Traian Basescu la reuniunea de bilant, unde le-a recomandat magistratilor sa reziste si sa fie necrutatori in fata presiunilor executivului, criticandu-i pentru ingaduinta in cazul telefonului dat de Tariceanu lui Botos.
Unii membri ai CSM, inamicii traditionali ai ministrului, s-au antepronuntat in ancheta declansata pentru a verifica daca intalnirea de la Victoria a avut consecinte asupra dosarului „Patriciu", in frunte cu noul pre