Presedintele Traian Basescu si ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, au inaugurat ieri Insti-tutul Diplomatic Roman (IDR), o institutie pe umerii careia atarna o grea responsabilitate, anume crearea "di-plomatului de tip nou".
IDR, condus de Vlad Nistor, este "un vis mai vechi, din 1998", din vremea cand Andrei Plesu era la carma MAE, a reamintit Ungureanu, la ceremonia de deschidere la care au participat diplomati romani si straini, membri ai elitei culturale romanesti si personalul Institutului. Acesta este necesar pentru ca "orice institutie are nevoie de o scoala", si MAE, mai ales, are nevoie de diplomati care sa apere interesele Romaniei si Uniunii Europene. Ungureanu a facut si portertul-robot al diplomatului care ar trebui sa iasa de pe bancile IDR: adaptabil, onest, exact si, mai ales, convingator. In schimb, pentru presedintele Basescu, diplomatul romand trebuie sa "gandeasca repede si sa spuna tot ce e de spus in interesul tarii lui". Seful statului a marturisit ca lansarea IDR il bucura, insa va "cantari valoarea noului institut peste un an sau doi".
CURSURI. IDR va functiona pe doua planuri, va "oferi informatie si va prelucra informatie", anume va fi institut de cercetare si academie diplomatica in acelasi timp. IDR va organiza cursuri de instruire si perfectionare pentru diplomatii romani, dar va organiza cursuri si pentru alte categorii de cursanti: functionari internationali si publici, personal al ambasadelor acreditate in tara noastra si altor presoane interesate. (Ana Ilie) Presedintele Traian Basescu si ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, au inaugurat ieri Insti-tutul Diplomatic Roman (IDR), o institutie pe umerii careia atarna o grea responsabilitate, anume crearea "di-plomatului de tip nou".
IDR, condus de Vlad Nistor, este "un vis mai vechi, din 1998", din vremea cand Andrei Plesu era la carm