Saptamana trecuta leul si-a intarit pozitia atat in fata euro, cat si a dolarului, ca o consecinta a intrarilor mai mari de valuta, atat de pe segmentul companiilor romanesti sau ale nerezidentilor, cat si a vanzarilor facute de banci, care au dorit sa plaseze lei cat mai avantajos la licitatia de depozite organizata de BNR. Chiar daca nu mai intervine de circa patru luni pe piata valutara, dovada stand si cresterea mult mai modesta a rezervei sale valutare, BNR influenteaza cursurile prin sterilizarile saptamanale de lei pe care le realizeaza in piata monetara. Asa s-a intamplat si joia trecuta, cand ea a atras de la banci 1,8 miliarde lei in depozite lunare cu o dobanda de 7,50%. De la cotatii de 3,63 - 3,6350 lei, euro a scazut brusc la 3,6130 - 3,6180 lei, ceea ce a adus minimul saptamanii trecute, de 3,6174 lei, nivel care nu a mai fost atins de la inceputul lui octombrie. La nivelul saptamanii euro a avut o tendinta descrescatoare, el coborand de la 3,6448 la 3,6242 lei. De altfel, majoritatea analistilor vad o tendinta de apreciere a leului pentru jumatatea anului prognozele evoluand intr-un ecart foarte larg, cuprins intre 3,4 si 3,56 lei/euro. Pentru finele anului, se asteapta o crestere fata de euro de circa 20 de bani, pana la un nivel de 3,4 lei/euro. S-ar putea ca BNR sa fie de acord cu aceasta evolutie avand in vedere ca exista premisele ca tinta de inflatie de 5%, cu o marja de plus/minus un punct procentual, sa nu fie atinsa.
Astfel, agentia Coface a anuntat un nivel de 7,1%/an, ceea ce ar putea mentine cursul ca principala parghie antiinflationista. Pe de alta parte deprecierea euro va tine departe de piata fondurile speculative, care ar fi interesate sa profite de dobanzile mai inalte din Romania.
Dolarul s-a mentinut sub pragul de 3 lei, el evoluand in culoarul 2,9538 si 2,9718 lei, ca o consecinta a scaderii raportului euro/leu si a c