(Foto: )
Situatia Spitalului Clinic de Oncologie Oradea i-a dus la disperare atat pe medicii oncologi, cat si pe pacienti. Acestia din urma sunt inscrisi pe liste lungi de asteptare, in timp ce boala evolueaza treptat si sigur.
Sunt oameni care-si traiesc infernul zi de zi fara un licar de speranta ca vor primi medicamentele de care au atata nevoie.
Fondurile alocate pentru programul de control si prevenire in patologia oncologica si bugetul dat de Ministerul Sanatatii sunt insuficiente, ridicand bariere pe care medicii oncologi nu le pot depasi. Situatia troneaza de ani de zile.
Daca pana in anul 2004 au fost inregistrati 14.123 de bihoreni suferinzi de cancer, dintre care aproape jumatate erau oradeni, in 2005 numarul acestora a crescut spectaculos, fiind semnalate 1.980 de cazuri noi.
Dintre acestea, doar 80% au beneficiat de tratament oncologic activ, iar 200 de bolnavi, care ar fi trebuit sa inceapa de urgenta terapia cu citostatice, au ramas pe listele de asteptare. Unii n-au mai apucat si au fost stersi de pe lista pentru ca... au murit.
Oncologii oradeni s-au saturat de atatea amanari si minciuni. Nebagati in seama de autoritati, medicii au decis sa faca public strigatul de ajutor care dureaza de ani de zile, dar care pare a nu fi fost auzit de nimeni.
Pentru a-si salva pacientii au decis sa arate cu degetul exact acolo unde trebuie, inspre institutiile care dau principalele directive atunci cand se aloca bugetul pentru cancerosi, Guvernul si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Pe locul doi la cancerosi
"Cancerul este a doua cauza de morbiditate si mortalitate, dupa bolile cardio-vasculare, cu o continua crestere de la an la an", declara medicul oncolog Simona Mihutiu,