Oficiali din Austria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Romania si Croatia s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute la Budapesta, pentru a lua in discutie efectele negative ale reducerii livrarilor de gaze din Rusia, din cauza temperaturilor extrem de scazute. Corespondentul ziarului "The Financial Times" informa ieri ca reprezentantii tarilor respective au cerut Uniunii Europene, practic, o reformare a politicii energetice a UE, inclusiv masuri politice si financiare urgente pentru reducerea dependentei de gazele naturale rusesti. "Politica energetica europeana din ultimii ani a fost caracterizata atat de lipsa unor decizii cat si de existenta unor directive insuficient de stricte", a declarat in cadrul intalnirii ministrul ungar al Economiei, Janos Koka.
Desi a recunoscut ca la sfarsitul saptamanii trecute cantitatea de gaze livrata de Rusia a crescut usor, mai ales ca si vremea s-a mai incalzit, Koka a avertizat ca "riscurile politice si tehnologice se vor mentine". Grupul celor opt tari mai sus amintite, caruia urmeaza sa i se alature cele trei state baltice, precum si Serbia si Bosnia, a solicitat Uniunii Europene sa aprobe, in luna martie, un program de imbunatatire a cooperarii in domeniul energetic si acordarea de sprijin financiar Europei Centrale pentru realizarea proiectelor din domeniul gazelor naturale. Este vorba de gazoductul Nabuco, pentru transportul de gaze din Turcia catre Austria, construirea unui terminal pentru gaz lichefiat in Croatia, precum si planurile Poloniei referitoare la un terminal de gaz lichefiat la Marea Baltica si facilitarea accesului la gaze furnizate de Norvegia.
Potrivit ministrului ungar al Energiei, statele din regiune trebuie sa creasca eficienta energetica, sa treaca la folosirea unor surse alternative de energie si sa construiasca capacitati de stocare a unor rezerve strategice de gaz