Titlul acesta contine, desigur, o anumita exagerare. Dar si un sambure marisor de adevar - daca ne gandim la putinatatea manifestarilor omagiale prilejuite de aniversarea celor 126 de ani de la nasterea Poetului.
Ce-i drept, Academia Romana s-a purtat cum se cuvine si cu acest prilej, creand un veritabil eveniment din Lansarea volumelor Ii - Vi a editiei facsimilate a manuscriselor eminesciene. O restituire de mare pret, data fiind starea de acuta vulnerabilitate a manuscriselor ramase de pe urma lui Mihai Eminescu. La randul lui, Teatrul National din Bucuresti a prezentat, in seara de 14 ianuarie, spectacolul Trecut-au anii, in cadrul caruia marii nostri actori, dedicati poeziei eminesciene, au recitat din opera Poetului. Si anume - Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru... Cat priveste Uniunea Scriitorilor... ea s-a multumit (?!) cu depunerea unei coroane la mormantul lui Eminescu de la cimitirul Bellu. Iar televiziunile... Pe Tvr 1 am vazut o modesta evocare Eminescu la ceas de seara. La "Cultural"... mai nimic. Cat despre televiziunile particulare, unde sa fie loc de Eminescu langa Dan Negru sau langa Mugur Mihaescu, geniul de la Pro Tv ori altii si altele de acelasi calibru?
Iata motivul pentru care m-am adresat lui Ion Caramitru - mare actor si mare director de teatru - cu aceasta neliniste a mea:
- Cum se face ca pe vremea lui Ceausescu, aniversarea si, respectiv, comemorarea lui Eminescu prilejuiau manifestari omagiale de inalt prestigiu cultural? Iar acum?
- Mai inainte de a-ti raspunde la aceste intrebari, as dori sa evoc o anume intamplare care, pentru tanara generatie, pentru cititorii atat de multi ai revistei voastre, poate avea un anume inteles. Era in 14 iunie 1989, cand se comemorau cei 100 de ani de la moartea lui Eminescu. La Ateneul Roman fusese programat un Spectacol omagial - Eminescu, in regia lui Ion Coj