Trigoane cu branza si menta.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 24 foi de placinta, 250 g telemea, 100 g cascaval ras, 1 ou, 1/2 legatura marar verde, 1/2 legatura menta proaspata (se gaseste la supermarket), 50 g unt, piper.
Mod de preparare:
Topiti incet untul, la foc mic, intr-o craticioara, adunati spuma de la suprafata si varsati-l, apoi, intr-un bol, avand grija ca zerul albicios depus pe fundul cratitei sa ramana acolo.
Zdrobiti cu furculita branza telemea (nu prea marunt), adaugati cascavalul ras si oul batut, amestecati bine umplutura, incorporati mararul si menta taiate cu foarfeca si piper dupa gust.
Incingeti cuptorul la 200gr.. Asezati cate doua foi de placinta una peste alta si indoiti marginile de pe toate cele 4 laturi, in asa fel incat sa obtineti un dreptunghi.
Puneti putina umplutura pe una din extremitatile dreptunghiului (cea de jos), indoiti aluatul peste ea, formand un triunghi, continuati sa-l indoiti la fel, pana sus, la capatul dreptunghiului, si bagati marginea aluatului in interiorul triunghiului, ca sa nu iasa umplutura.
Procedati la fel cu toate foile de placinta (cate 2 de persoana).
Ungeti trigoanele cu untul limpezit, puneti-le pe o tava si dati-le 10-12 minute la cuptor.
Serviti-le reci sau calde, eventual cu salata, cu sferturi de rosii si cateva masline.
Sote de manzat cu legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g carne de manzat taiata bucati, 1 mijloc de varza, 2 morcovi, 1 tulpina de praz, 270 g fasole boabe (alba sau rosie) fiarta si scursa. Pentru fiert si condimentat: 2 rosii, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 foaie de dafin, 1 crenguta de cimbru, 1 cub de supa concentrata de pasare, 30 g unt, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Taiati mijlocul de varza in patru si tineti sferturile 15 minute in apa clocotita cu sa