Nu mai putin de 640 de milioane de euro, de la UE (75%) si de la bugetul de stat (25%) trebuie cheltuite anul acesta. Fondurile sunt corespunzatoare alocatiilor financiare din anii 2002, 2003 si 2004, ne-a declarat Dan Gherghelas, directorul adjunct al Agentiei SAPARD.
Potrivit acestuia, pentru a putea fi absorbite ar mai trebui depuse si aprobate, pana la jumatatea anului, proiecte de circa 200 de milioane de euro. "Avem un volum de angajamente, la data actuala, care sa ne permita sa cheltuim doua alocatii. Daca reusim sa angajam (contractam, n. red.) putin peste 200 de milioane de euro pana in prima jumatate a anului, avem posibilitatea sa platim efectiv toti banii pana la sfarsitul anului", a precizat Gherghelas. Acesta a adaugat ca succesul depinde de o serie de factori: "Programul Fermierul trebuie sa isi arate roadele, Consiliile Locale sa scurteze timpii pentru achizitiile publice, trebuie sa acreditam foarte repede cele patru noi masuri. Tinand cont de presiunile mari de absorbtie din partea statelor donatoare, e putin probabil ca vom obtine o derogare pana in 2007".
Directorul adjunct al Agentiei SAPARD ne-a mai declarat ca alte circa 450 de milioane de euro vor fi alocatiile financiare pentru anii 2005 si 2006, fonduri care trebuie platite efectiv pana in 2007, respectiv 2008.
Modificari la Programul Fermierul
Tocmai pentru a facilita accesul la fondurile SAPARD, Guvernul a modificat, saptamana trecuta o serie de prevederi privind garantarea prin Fondul de garantare a creditelor pentru realizarea proiectelor din cadrul Programului SAPARD, si a aprobat o serie de facilitati pentru beneficiarii Programului Fermierul.
Astfel, plafonul de garantare a crescut si pana la 100% si s-a decis infiintarea unui birou unic de avizare, la nivelul directiilor agricole judetene si cea a municipiului Bucuresti, care sa acorde asis