CERCURILE MILITARE Balurile armatei, organizate de cercurile miltare, se desfasurau in toata tara. Dupa 1990, vechea traditie a balurilor a renascut.
Dupa reinfiintarea armatei romane in anul 1830 incep sa apara cercurile militare. "Pana la 1848, armata era putin dezvoltata. Era un regiment la Iasi, un regiment la Bucuresti, cateva subunitati de arme, de pompieri, de artilerie. Reformele lui Cuza, mai ales ale lui Carol I au dus la cresterea dimensiunilor cantitative ale armatei. Din acest punct de vedere au aparut si elementele de interfata a armatei cu societatea civila", ne explica presedintele Comisiei Romane de Istorie Militara, dr. Petre Otu.
"Traditia balurilor militarilor s-a incetatenit o data cu formarea armatei romane. Balurile militarilor erau organizate de obicei in fiecare garnizoana. Dupa razboiul de independenta, ele erau in principal organizate de cercurile militare. S-a creat in Romania, dupa model francez, aceasta insitutie a cercurilor militare. Ele functionau in principalele garnizoane ale tarii. Cercurile militare aveau rolul de a fi interfata intre armata si societatea civila. Ele dispuneau de un local propriu, aveau o conducere care se gasea sub patronajul comandantului garnizoanei respective, care avea cel mai mare grad din orasul respectiv.
Si atunci, aceste baluri erau organizate in principal de cercurile militare, ca o forma de relationare a corpului ofiteresc cu societatea civila", spune Otu. Balurile armatei se organizau cu diferite prilejuri: de martisor, "cu prilejul venirii unei noi promotii de ofiteri in garnizoana, era asa-numitul bal al bobocilor. Ofiterii tineri erau luati in primire de cei mai in varsta si se organiza un eveniment monden pentru cunoasterea realitatilor din garnizoana, pentru apropierea lor", afirma Petre Otu. Garnizoanele aveau libertatea de a-si alege zilele de bal. "Erau prilejuite de ziua pat