Gheorghe Pogea a declarat ca firmele vinovate de intarzierea unor proiecte finantate din fonduri ISPA si PHARE ar putea fi publicate pe o "lista neagra"
Conform unui studiu recent publicat de Institutul European, capacitatea administrativa a Romaniei de absorbtie a fondurilor post-aderare nu se situeaza inca la un nivel suficient, existand serioase slabiciuni care trebuie rezolvate pana la aderare. Mai mult, autorii studiului arata ca situatia din Romania cu privire la capacitatea de absorbtie a fondurilor europene este ingrijoratoare, prin prisma comparatiilor efectuate cu alte tari candidate, in prezent state membre, la momente similare de timp, respectiv cu aproximativ un an inainte de aderare. Constientizand probabil gravitatea situatiei, Guvernul Romaniei s-a intrunit ieri intr-o sedinta extrordinara dedicata exclusiv problemei banilor europeni care au venit si vor veni in Romania. Executivul considera ca absorbtia fondurilor europene reprezinta o prioritate in procesul de integrare in Uniunea Europeana si a decis sa dedice o sedinta speciala acestui subiect, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit sursei citate cheltuirea eficienta a fondurilor europene, dupa aderarea la UE in 2007, va permite Romaniei sa se dezvolte rapid si sa recupereze decalajele fata de alte state membre. Romania va primi dupa aderare fonduri structurale in valoare de circa 30 miliarde euro, potrivit deciziei Consiliului European din decembrie 2005.
Firmele responsabile pentru "blocarea" proiectelor europene, in piata publica
Firmele vinovate de intarzierea unor proiecte finantate din fonduri ISPA si PHARE ar putea fi publicate pe o "lista neagra", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Jakab Istvan. El considera foarte importanta introducerea unui astfel de filtr