Pentru prima parte a anului 2006 majoritatea agentilor imobiliari indica o crestere la preturile apartamentelor din blocurile realizate pe vremea comunistilor de 10 procente. Cu toate acestea unii considera ca aceste cresteri, deoarece sunt de natura mai mult psihologica, nu vor rezista la realitatile pietei. Ramane de vazut daca estimarile specialistilor se vor adeveri.
"Din cauza impozitului pe profit s-a remarcat o crestere a preturilor, atat la vanzari cat si la cumparari, care atinge aproape 10% fata de anul trecut. Spre primavara se preconizeaza o crestere si mai mare.
Populatia considera ca trebuie sa cresca pretul pentru a compensa acel impozit pe profit si o fac mai mult din dezinformare", sustine Deszo Zsusza, administrator la firma de imobiliare Edil. In Cluj-Napoca evolutia preturilor in domeniul imobiliar s-a facut in general dupa un tipar diferit de cel din restul tarii.
Ieftinirile preconizate pentru anul acesta in alte orase s-au produs in Cluj in urma cu doi ani odata cu investitiile mari in domeniul construtiilor private.
Anul trecut datorita faptulului ca au crescut numarul de firme private, focalizate pe construcirea de apartamente noi si care au inceput sa faca concurenta blocurilor vechi, s-a produs un fenomen de scadere, dar in anul 2006 se pare ca din nou lucrurile se vor schimba. Scumpirile la materiale, la manopera sau la transporturi au generat o crestere la preturile de vanzare.
In cazul preturilor unui apartament intr-un bloc privat nou, preturile depind foarte mult de valoarea terenurilor, fiind construite pe suprafete de pamant in propietate personala. In 2005 cresterile au avut o evolutie importanta la mijlocul anului, dupa admiterile la facultati, odata cu cresterea chiriilor generata de noul flux de studenti.