Administratia Fondului de Mediu si 47 de ONG-uri au incheiat in acest week-end la sediul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) un acord care pune capat unui boicot impus de organizatiile nonguvernamentale, demers care a blocat activitatea fondului timp de o saptamana, a anuntat ministrul Sulfina Barbu.
Cele 47 de ONG-uri si-au nominalizat reprezentantul in Comitetul de Avizare a Proiectelor din cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu, in persoana Laviniei Andrei, presedinte al Fundatiei "Terra Mileniul III", cea care a ocupat respectivul loc pana la finele lui 2005.
Timp de aproape o saptamana, activitatea Administratiei Fondului de Mediu (AFM) a fost blocata, institutia fiind in imposibilitate de a functiona, potrivit legii, fara ca in Comitet sa existe un reprezentant din partea societatii civile. Intre Ministerul Mediului si ONG-urile protestatare a fost incheiat un memorandum, document care, potrivit ministrului Mediului Sulfina Barbu, rezolva majoritatea nemultumirilor. Potrivit memorandumului, ONG-urile vor avea posibilitatea sa primeasca doua finantari nerambursabile intr-un an fiscal, fata de una, cat era in prezent.
De asemenea, ministrul Barbu a anuntat ca fiind "eligibila" solicitarea organizatiilor privind acoperirea cheltuielilor de personal si cele administrative din fondurile accesate.
47 de organizatii non-guvernamentale cu activitate in zona de protectie a mediului si-au anuntat intentia de boicot a activitatii AFM printr-o scrisoare adresata, in 23 ianuarie, ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, in care solicitau ministerului sa ia masuri pentru externalizarea procesului de evaluare a proiectelor, "prin angajarea unui corp de experti cu experienta reala in evaluarea de proiecte de protectie a mediului".
De asemenea, activistii solicitau ca si cheltuielile de personal si cele admi