De la numirea sa ca presedinte al Romaniei, Traian Basescu a lansat in mod repetat notiunea de Regiunea Marea Neagra si necesitatea unei noi strategii care sa o scoata de la periferia Europei si sa o transforme intr-o „borna in promovarea libertatii, a democratiei si stabilitatii regionale".
La conferinta de la Ambasada Romaniei –Berlin, 19 ianuarie- s-a pus insa in dezbatere legitimitatea notiunii de „regiune" a unei zone care, dincolo de localizarea geografica, releva multiple diversitati identitare, economice, si conflicte etnice inghetate. „Vor urca si rusii la bord?"
Trafic si terorism la Marea Neagra
German Marshall Fund al SUA (GMFUS) impreuna cu Ambasada Romaniei la Berlin au organizat la 19 ianuarie, in cladirea Ambasadei, conferinta pe tema „Catre o strategie europeana –pentru o regiune largita a Marii Negre – o contributie la securizarea furnizarii de energie in Europa". Au conferit Dr.
Jörg Himmelreich, partener transatlantic principal la GMFUS Berlin si Ovidiu Dranga, director politic in MAE Bucuresti. Conferinta in limba engleza a fost moderata de ziaristul Clemens Wergin de la Tagesspiegel si a reunit public german si international interesat de proiectul romanesc lansat in parteneriat cu americanii si germanii.
Multe dintre amenintarile transnationale cu care se confrunta Europa provin din aceasta regiune. O mare parte din bazinul Marii Negre este o zona gri dominata de stagnare economica, frontiere nesigure si nesecurizate, activitati ale crimei organizate si conflicte etnice inghetate.
Deci, se impune o implicare intarita in aceasta regiune a SUA, UE, NATO si OSCE, gasirea de noi resurse pentru a solutiona pe termen lung conflictele inghetate din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabah.
Mentinerea unor gauri negre, in care nu exista principiul suprematie