Grupul Rompetrol a initiat, in urma cu cateva saptamani, procedurile de arbitraj international impotriva statului roman la tribunalul de pe langa Banca Mondiala din Washington, aratand ca autoritatile au provocat grupului, prin "hartuieli judiciare si administrative", pierderi evaluate la peste 100 milioane dolari.
In litigiul deschis de The Rompetrol Group (Olanda) la Banca Mondiala, statul roman este reprezentant de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, condus de liberalul Sebastian Vladescu, fost angajat la firma lui Patriciu. In procesul intentat de Rompetrol, Statul roman porneste cu un grav handicap.
In timp ce reprezentantul statului in proces este un apropiat al "reclamantului", "paratul", seful Guvernului, Calin Popescu Tariceanu s-a antepronuntat, apreciind retinerea lui Patriciu drept "o situtaie de abuz". In acest context, selectia guvernamentala a firmei de avocatura este cruciala pentru ancheta.
Cu toate acestea, in august 2005, guvernul condus de Tariceanu a emis Ordonanta de urgenta 126/septembrie 2005, prin care mandateaza Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa reprezinte statul la Curtea internationala de arbitraj de la Washington ICSID.
Casa de avocatura va fi mandatata de catre Ministerul Finantelor Publice fara o licitatie speciala pentru acest caz, ci in baza unei selectii generale, deja desfasurate.
Daca membrii Guvernului isi fac treaba "ca la carte", Statul roman ar putea pierde 100 de milioane de dolari, inclinand balanta spre Dinu Patriciu, anchetat in tara de de inselaciune, evaziune fiscala si de manipularea pietei bursiere.
Procesul intentat de Rompetrol la Banca Mondiala impotriva statului roman ar putea fi decisiv pentru procesul deschis in tara impotriva magnatului liberal. Altfel spus, ar put