Pe vremea cand Romania era condusa de regi, valorile occidentale erau la ele acasa in Bucuresti, iar PIB-ul ne plasa in partea superioara a clasamentului.
Intr-o Uniune Europeana compusa din 15 membri, Grecia si Portugalia isi pasau de la una la alta lanterna rosie. Intr-o Uniune extinsa la 27 de state, nu va mai exista aceasta problema. Romania va fi, cu siguranta, ultima, cu cea mai redusa productivitate, cu cele mai proaste drumuri, cu cel mai precar sistem sanitar etc.
Cu alte cuvinte, Romania este subliniata pe lista UE, dar numai fiindca dupa ea se trage linia de final. Nu mai are pe nimeni in urma, iar diferenta fata de PIB/locuitor din Cehia, Ungaria sau Slovacia nu mai e de 50% ca in 1999, ci de 100%, ceea ce inseamna ca decalajul s-a dublat.
Si totusi, au existat momente in istoria moderna a Romaniei cand ne-am plasat inaintea membrilor estici ai comunitatii europene sau chiar in fata Greciei si Portugaliei. Asa s-a intamplat si in 1914, si in 1938.
Repere empirice
Le cunoastem cu totii: Ateneul Roman, Castelul Peles, Palatul Cotroceni, Gradina Botanica, Podul de la Cernavoda. Dar stiti care este legatura dintre ele? Au fost construite in aceeasi perioada: 1870-1914.
Si lista poate continua: Palatul BNR, Universitatea Bucuresti, Palatul CEC, Hotelul Bulevard, Cercul Militar National, Foisorul de Foc, Palatul Postelor (Muzeul National de Istorie), Palatul Justitiei, Palatul Cantacuzino (Muzeul Enescu), Banca Agricola (Ministerul Agriculturii), Facultatea de Medicina, Palatul Fundatiei Universitare Carol I (Biblioteca Centrala Universitara), Casa Assan (Casa Oamenilor de Stiinta), Casa Vernescu.
Iar in jurul edificiilor s-au aliniat bulevarde si parcuri: Bulevardul Elisabeta, Parcul Carol, Parcul Ioanid ori Piata Sf. Gheorghe unde, in 1905, a fost instalata Lupoaica.
Dupa c