Cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute la Salzbourg, pentru a discuta despre viitorul Europei. Intrunirea, prilejuita de aniversarea a 250 de ani de la nasterea lui Mozart, s-a dovedit a fi un moment prielnic pentru demnitarii Europei de a repune in discutie criza de identitate cu care se confrunta Uniunea dupa esecul adoptarii Constitutiei de anul trecut, dar si viitorul procesului de extindere, in conditiile in care acesta continua sa ii ingrijoreze pe europeni si sa ingroase randurile euroscepticilor.
Desi conferinta de la Salzbourg s-a vrut a fi o dezbatere libera asupra viitorului Uniunii, la care au participat intelectuali, artisti si politicieni europeni, ea s-a transformat foarte repede intr-o discutie asupra crizei europene. Indiferent ca vad in istoria Uniunii o suita de reusite exceptionale sau de esecuri, demnitarii europeni considera ca aceasta se confrunta actualmente cu o grava criza.
O decizie pripita
''Sa fim lucizi, ne confruntam cu o criza profunda'', a declarat inca de la inceputul discutiilor premierul francez, Dominique de Villepin, ''iar respingerea tratatului constitutional de catre doua dintre tarile fondatoare este o marturie a acestei crize prin care trece proiectul european''. In opina sa criza europeana are un dublu aspect: ea afecteaza pe de o parte puterea de decizie a Bruxellesului, iar pe de alta parte identitatea sa. Ca o ilustrare a fenomenului blocarii decizionale, Villepin a venit cu exemplul propunerii de reducere a Taxei pe Valoarea Adaugata aplicata serviciilor din hoteluri si restaurante la 5,5%. Potrivit explicatiilor oferite de demnitarul francez, europenii nu inteleg faptul ca o astfel de diminuare a TVA ar putea duce la crearea a zeci de mii de locuri de munca in cel putin noua state europene.
In ceea ce priveste criza de identitate,