Cluj-Napoca a devenit arena pe care se infrunta mai multe imperii financiare. Una dintre tabere este cea a industriasilor si a bancherilor locali, iar cealalta este reprezentata de un grup de oameni de afaceri care au investit in oras si care acum incearca sa isi consolideze pozitiile.
Surprinzator, concurenta cea mai mare pentru oamenii de afaceri clujeni nu este reprezentata de bucuresteni, ci de moldoveni.
Mediu ostil pentru afaceri
Industriasii si bancherii clujeni au trecut prin experienta unui mediu ostil pentru afaceri, asa cum a fost municipiul in ultimii ani ai administratiei conduse de Gheorghe Funar. Permanentul conflict de la nivelul administratiei locale a ascutit abilitatile oamenilor de afaceri din oras.
Unii dintre ei au devenit specialisti ai situatiilor de criza, in timp ce altii s-au transformat in adevarati rechini ai mediului de afaceri, care stiu sa fructifice fara mila orice greseala a concurentei.
Cu toate ca in ansamblu, Cluj-Napoca a trecut printr-o indelungata perioada de stagnare, oamenii de afaceri de aici au reusit sa puna pe picioare o serie de afaceri care au starnit interesul unor companii multinationale, in timp ce altele se afla in plina expansiune.
Unele dintre aceste afaceri dateaza de pe vremea comunismului si au devenit in anii '90 societati adaptate economiei de piata, in timp ce altele au fost cladite in primii ani de dupa Revolutia din 1989.
In privinta firmelor infiintate pe vremea comunismului sau chiar inainte de instaurarea acestui regim si care au reusit sa supravietuiasca, iar apoi sa se dezvolte, un exemplu de succes este "Terapia". Fosta fabrica de medicamente era odinioara unul dintre cei mai importanti poluatori.
Aceasta a fost preluat