Bucurestenii cu datorii mari la intretinere si-ar putea vinde apartamentele
Compania RADET a anuntat ca ii va da in judecata pe rau-platnicii care nu si-au achitat facturile de apa calda si termoficare. Ramane sa urmarim efectele acestei decizii.
Mihai Necsoiu s-a mutat de doua ori in ultimii patru ani: de la un apartament cu trei camere la unul cu doua si apoi intr-o garsoniera. "Va dati seama ce greu imi vine, cu sotie si copil mic, dar nu am avut incotro, pentru ca nu mai faceam fata datoriilor la intretinere".
Situatia lui nu e singulara. Numerosi bucuresteni isi vand locuintele, se muta la altele mai mici si cu diferenta de bani obtinuta achita restantele de plata pentru caldura si apa calda. Pentru domeniul imobiliar, fenomenul inseamna un surplus de "marfa" pe piata, fapt ce coboara preturile existente cu cateva procente, in special la apartamentele cu trei sau patru camere.
Restante de 85 milioane lei
E posibil ca spre sfarsitul acestei ierni sa asistam la intrari masive pe aceasta piata. Compania RADET a amenintat ca ii va da in judecata pe rau-platnici, mergand pana la a cere evacuarea acestora din locuintele ocupate. Deocamdata, agentii imobiliari nu au remarcat o panica deosebita, dar umaresc cu atentie evenimentele.
La inceputul acestui an, aproape jumatate din cele peste 10.000 asociatii de proprietari aveau datorii la RADET de circa 85 milioane lei, cifra ce echivaleaza cu totalul facturilor pe o luna "rece".
Dintre asociatiile cu probleme, vreo 300 aveau restante insumand aproximativ 11 milioane lei. Nu aceste organizatii vor fi chemate la tribunal, ci proprietarii - persoane fizice. Sistemul de termoficare din Capitala (incalzire si apa calda) cuprinde aproape 600.000 apartamente cu peste 1,2 milioane de locatari.
Datoriile mentionate sunt calculate inainte d