Pentru a putea beneficia de un imprumut imobiliar fara ipoteca, o familie de romani ar trebui sa castige lunar minimum 3.700 de lei noi. Conform INS, singurii angajati al caror venit mediu se ridica la aceasta suma sunt bancherii si angajatii din aviatie. Dobanzile la credite vor scadea cu cel mult doua procente in 2006. "Reducerea dobanzilor la credite nu va fi mai mare de 1,5 puncte procentuale", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.
In majoritatea tarilor europene, creditele imobiliare au, in totalul finantarilor acordate populatiei, o pondere de 60-70%. In Romania, conform datelor furnizate de Banca Nationala, ele nu reprezinta nici 15%.
Totusi, avand in vedere preturile in crestere ale locuintelor si tinand cont de estimarile specialistilor in imobiliare, creditul pentru locuinta ar trebui sa fie in Romania un instrument bancar din ce in ce mai utilizat, chiar vital. Acest lucru nu se va putea intampla insa decat dupa o majorare substantiala a venitului lunar pe cap de locuitor. De ce este raportul credite imobiliare/credite de consum in Romania "pe dos" decat in majoritatea tarilor UE?
Un posibil raspuns l-am putea capata printr-un calcul statistic simplu. Daca luam in considerare datele INS privind salariile medii in Romania si daca tinem cont de conditiile pe care bancile le impun la contractarea unui credit imobiliar, vom constata ca singurii romani care isi pot permite un credit pentru locuinta neipotecar sunt bancherii si angajatii din domeniul aviatic. Bankingnews a realizat un top al celor mai avantajoase credite imobiliare.
Cum au fost calculate ratele
Ratele sunt calculate pentru un imprumut de 50.000 de euro (acesta fiind pretul mediu al unui apartament cu 2, 3 camere in Capitala). Au fost alese cele mai lungi intervale de creditare, care sunt si cele mai folosite, presiunea fina