Nu mai e, azi, un secret, pentru multa lume, ca ideea separarii puterilor in stat apare in opera ganditorului francez Montesquieu, "Despre spiritul legilor" ("De l'esprit des lois"), in secolul XVIII. La Bordeaux, orasul natal al autorului "Scrisorilor persane", exista chiar o strada care poarta ca nume titlul cartii: Rue "L'esprit des lois".
La noi nici prim-ministrul liberal nu reuseste sa priceapa ce inseamna de fapt separatia puterilor in stat, considerand ca, daca justitia nu-i da raportul, atunci aceasta este o "superputere".
Nu, domnule Calin Popescu Tariceanu, daca justitia nu va da raportul pe cine ancheteaza, nu inseamna ca e o superputere, ci ca are, ca si guvernul, dreptul sa cerceteze independent de celelalte puteri si sa decida in consecinta. Aceasta este, ca sa vulgarizez pe inteles, esenta separatiei puterilor in stat.
Nici guvernul nu e o "superputere" si totusi nu raporteaza justitiei ce are de gand, nici chiar Presedintia nu e o superputere, cum nici Parlamentul nu e.
Dl prim-ministru liberal ne-a tot scos ochii cu marea contributie a firmei dlui Dinu Patriciu la bugetul statului. Domnia sa, aflat din nou in confuzie intelectuala, crede ca ne mai aflam intr-un fel de sistem in care cetatenii sunt impartiti pe colegii: cei foarte bogati in primul "coledzi", vorba lui Dandanache, cei bogati in colegiul doi, iar cei care au ceva, in cel de-al treilea.
Sigur, daca ar fi asa, dl Dinu Patriciu ar fi probabil in colegiul zero. De protocolul zero se facea mare caz in cea mai impartita de fapt pe "colegii" societate, chiar daca se autoproclama cea mai dreapta dintre lumi. Protocol de gradul zero insemna, mai pe sleau spus, ca nu te puteai apropia de stabul respectiv la mai mult de o suta de metri.
Asta era o democratie care a facut pui in mintile multor oameni de azi. Neasteptat este sa