Miliardul de euro pregatit sa fie expediat fara licitatie in Elvetia este ultimul capitol dintr-un sir de afaceri derulate timp de zece ani si care au fost predate de la PNL la PSD si retur la PC cu rezolutia „in regim de urgenta".
In 1997, ministrul Industriilor, Calin Popescu Tariceanu, contrasemna o hotarire de guvern prin care lucrarile de la Portile de Fier I erau acordate fara licitatie firmei elvetiene Sulzer Hydro/ABB. De fapt, era vorba de Sulzer Hydro, care folosea echipamente cumparate de la ABB.
Incredintarea directa era justificata prin "iminenta pericolului producerii unor defectiuni majore si cu periclitarea gradului de siguranta in functionarea Sistemului energetic national".
Sulzer Hydro si ABB au colaborat pe acest tipar in numeroase proiecte controversate din punct de vedere al impactului asupra mediului, precum cel de la Ilisu (Turcia) sau cel de la Nathpa Jhakri (India). La noi, controversate au fost modalitatea de incredintare si cele 150 de milioane de euro date pentru reabilitari evaluate la numai 80 de milioane de euro, precum si calitatea lucrarilor.
Guvernele trec, afacerile ramin
Guvernarea CDR a esuat zgomotos si banoasele afaceri din domeniul hidro au fost preluate din mers de cabinetul ministrului Dan Ioan Popescu. Prin HG 848 din 2001, VA Tech Hydro primeste plocon Portile de Fier II. O lucrare evaluata de specialisti la 50 de milioane de euro, pe care statul roman plateste insa 270 de milioane de euro.
VA Tech Hydro este nimeni alta decit fosta Sulzer Hydro AG, firma infiintata in 1996 in Elvetia si preluata de VA Tech cu doua luni inainte de primi contractul de la Dan Ioan Popescu.
Si, pentru ca grupul ABB, partener consacrat al fostei Sulzer pe intreg mapamondul, nu putea fi uitat, in octombrie acelasi an, DIP semneaza si acordul de cooperare energetic