Incercand sa dezamorseze bomba sociala alimentata de emigrantii din tarile asiatice si africane, Comisia Europeana face din romanii aflati la munca Uniunea Europeana angajati de categoria a doua. Un pakistanez, aflat cu forme legale de cel putin cinci ani de zile in Germania, sau in oricare alt stat membru, are acces liber pe piata muncii, indiferent de tara europeana pe care o alege, spre deosebire de un roman sau un polonez aflati in aceeasi situatie. Acesta este, pe scurt, contin
Incercand sa dezamorseze bomba sociala alimentata de emigrantii din tarile asiatice si africane, Comisia Europeana face din romanii aflati la munca Uniunea Europeana angajati de categoria a doua.
Un pakistanez, aflat cu forme legale de cel putin cinci ani de zile in Germania, sau in oricare alt stat membru, are acces liber pe piata muncii, indiferent de tara europeana pe care o alege, spre deosebire de un roman sau un polonez aflati in aceeasi situatie. Acesta este, pe scurt, continutul unei directive europene pe care majoritatea statelor Uniunii Europene sunt obligate sa o aplice incepand din aceasta luna.
Emigrantii proveniti din alte tari decat cele europene, care pot demonstra ca au locuit neintrerupt pe teritoriul unei tari europene timp de cinci ani de zile, ca au resurse de subzistenta stabile, au contribuit la sistemele de pensii si si-au achitat obligatiile fiscale, primesc un permis de rezidenta de zece ani, cu posibilitatea innoirii automate, in virtutea caruia au aceleasi drepturi cu cele ale cetatenilor statelor membre atat pe piata muncii, cat si in ceea ce priveste accesul la educatie. Numarul celor vizati de directiva Comisiei Europene este estimat oficial la zece milioane de persoane.
Astfel, dintr-o trasatura de condei, cetatenii noilor si viitoarelor stat