Bancile comerciale urmaresc cu mare atentie declaratiile oficialilor BNR, incercand sa desluseasca ce se va intampla cu dobanda de politica monetara la intalnirea conducerii bancii centrale de la inceputul lui februarie. La finele lui 2005, BNR a anuntat ca va intari controlul lichiditatii, in conditiile in care mentinerea excesului de lei a coborat dobanzile, afectand economisirea populatiei. Bancile au reactionat timid, majorand usor dobanzile platite la depozitele in lei. "Daca inflatia pe ianuarie va fi in jurul unui punct procentual, este posibil ca BNR sa decida o majorare a dobanzii.
Decizia este necesara pentru ca procesul dezinflationist necesita rate de dobanda real pozitive. Se poate insa ca ea sa fie mentinuta la 7,50%, valoarea la care sunt atrase depozitele la o luna sau certificatele la trei luni.
De altfel, anticiparea majorarii a facut ca dobanzile interbancare la o zi si o saptamana sa urce la valori de 6 - 9%", considera un dealer bancar.
In urma cu doua saptamani Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, declara ca "nu este exclusa" o majorare a ratei dobanzii. Insa aceasta masura este destul de riscanta, ea atragand noi fluxuri de capital speculativ din strainatate.
De altfel, cresterea leului din ultimele zile pare sa fie o consecinta a unor astfel de intrari, speculatorii profitand atat de dobanzile mult mai ridicate comparativ cu nivelurile din alte tari cat si posibilitatea obtinerii de castiguri din diferentele de curs.
BNR a atras saptamana trecuta depozite la o luna in valoare de 1,78 miliarde de lei (aproape jumatate de miliard de euro), la o dobanda de 7,5% pe an.
Aceasta a fost a patra interventie de la inceputul anului, prin care s-a sterilizat lichiditatea ridicata de pe piata monetara.
Bancile comerciale urmaresc cu mare atentie declaratiile oficialilor BNR, incercand sa desluseasca ce se va