Fumatorii din Romania vor plati cu 20 eurocenti (aproximativ 0,7 lei noi) mai mult pe un pachet de tigari, incepand cu luna martie, dupa ce Guvernul a aprobat taxa pe viciu.
Potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, taxa pe viciu este prevazuta in pachetul de legi privind reforma in Sanatate, urmand ca banii colectati din aceasta suprataxa sa intre in bugetul ministerului. Pana acum, nimic rau, dar se pare ca ministrul de resort nu s-a gandit si la efectele negative ale ineditei taxe, aceasta contravenind in acelasi timp directivelor Uniunii Europene privind taxarea produselor din tutun. Conform directivei, existau doar trei tipuri de taxe care se pot aplica tigaretelor, si anume acciza specifica, acciza ad valorem si TVA, singurele, de altfel, luate in calcul pentru aderare. Prin introducerea unei taxe distincte pentru Fondul de Sanatate, in afara accizei, s-ar incalca directiva si s-ar periclita atingerea nivelurilor minime obligatorii in UE, dat fiind ca, desi preturile ar creste dramatic din cauza noii taxe, incidenta accizei ar scadea semnificativ fata de nivelul actual (44% fata de 49%).
Nu doar nerespectarea directivelor din UE are un aspect negativ in ceea ce priveste taxa pe viciu, nici efectele la nivel social-economic nefiind prea roz. Concurenta neloiala, piata neagra, precum si tigarile contrafacute vor fi fenomene cu care ne vom confrunta in mod cert, o data cu aplicarea acestei taxe. Pentru a ne intari convingerea ca nu gresim cand spunem ca taxa pe viciu ar putea fi o aberatie a Ministerului Sanatatii, am contactat reprezentantii patronatelor din Romania pentru a le cere parerea in ceea ce priveste noua taxa.
Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania
Oficial, pot sa spun ca nu e bine sa luam niste masuri care contravin dispozitiilor Uniunii Europene. Nu cred ca G