Cotidianul italian La Republica acuza: Guvernul Berlusconi a dat milioane de dolari (respectiv cinci) rascumparare, pentru a obtine eliberarea a cinci ostatici italieni din Irak.
CONFIRMARE. Zvonuri privind plata unei rascumparari au circulat chiar imediat dupa eliberarea ostaticilor, dar acum ziarul citeaza un raport al serviciilor de informatii italiene, care vorbeste despre sume importante de bani date rapitorilor celor doua voluntare umanitare Simona Pari si Simona Torretta, precum si pentru eliberarea ziaristei Giuliana Sgrena.
POLEMICA. Raportul citeaza marturia unui irakian arestat pentru ca a participat la rapirea Giulianei Sgrena, potrivit caruia ar fi fost platita o suma considerabila pentru eliberarea acesteia. In timpul operatiunii de salvare, Sgrena a fost ranita, iar un membru al serviciilor secrete italiene, ucis de tirurile unei patrule americane, ceea ce a provocat emotie imensa si o polemica aprinsa in Peninsula. Roma a dezmintit plata unei rascumparari pentru eliberarea ostaticilor sai din Irak, practica condamnata de SUA si Marea Britanie. Fostul comisar extraordinar al Crucii Rosii italiene in Irak, Maurizio Scelli, a iscat, la randul sau, valuri, vara trecuta, afirmand ca patru irakieni dati in urmarire de americani ar fi primit ingrijiri intr-un spital al Crucii Rosii din Bagdad, in schimbul eliberarii celor doua voluntare italiene. Cotidianul italian La Republica acuza: Guvernul Berlusconi a dat milioane de dolari (respectiv cinci) rascumparare, pentru a obtine eliberarea a cinci ostatici italieni din Irak.
CONFIRMARE. Zvonuri privind plata unei rascumparari au circulat chiar imediat dupa eliberarea ostaticilor, dar acum ziarul citeaza un raport al serviciilor de informatii italiene, care vorbeste despre sume importante de bani date rapitorilor celor doua voluntare umanitare Simona Pari si Simona Torretta, precum si pentru el