Companiile romanesti participante la targurile si expozitiile internationale au incheiat anul trecut angajamente la export de aproximativ 240 milioane euro, respectiv 876 milioane RON, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului.
Pentru participarea firmelor romanesti la aceste targuri si expozitii, Departamentul de Comert Exterior a alocat in 2005, 15 milioane RON, din care s-au utilizat 13,6 milioane RON.
Potrivit datelor MEC, gradul de utilizare a fondurilor destinate promovarii exporturilor a crescut de la 53% in 2004, la 90 % in 2005, iar pentru anul 2006 se asteapta ca acesta sa creasca pana la 95%.
"Trebuie sa mentinem si in 2006 un nivel ridicat al gradului de utilizare a acestor fonduri. Estimam ca in 2006 gradul de utilizare va creste pana in jur de 95%. Vom implica mai mult comunitatile locale de afaceri in exportul general prin programul national "Exportul romanesc 2006".
In prezent, Bucurestiul domina exportul romanesc cu o pondere de 60%", a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert.
Instrumentul de targuri si expozitii este destinat promovarii marcilor romanesti, a tarii si a ofertei de export in general.
Tari ca Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Grecia, Franta, Finlanda, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Austria, Portugalia, Slovacia, Suedia utilizeaza acest instrumet de promovare cu scopul de a facilita accesul firmelor pe pietele internationale si a-si consolida exporturile.
Topul targurilor in functie de valoarea angajamentelor la export
In anul 2005, la cele 36 de targuri internationale incluse de Departamentul de Comert Exterior in programul cu finantare de la bugetul de stat au participat 500 de firme. Din punctul de vedere al angajamentelor la export incheiate de firmele romanesti, pe primele zece pozitii se clas