In 2005, comertul exterior a crescut intr-un ritm sustinut (+21,2%) in ciuda previziunilor pesimiste de la inceputul anului si a factorilor care au exercitat influente adverse. Cu toate acestea deficitul comercial a atins pragul de 10 miliarde de dolari.
Cresterea mai accelerata a importului decat a exportului a fost determinata de satisfacerea nevoilor de materii prime si materiale ale industriei si de achizitionarea de bunuri de capital (masini, utilaje, echipamente si instalatii pentru dotarea de obiective noi si modernizarea celor existente, inclusiv pentru cresterea productiei de export.
Importul acestor bunuri a alimentat adancirea deficitului comercial din anul 2005, dar acesta se justifica prin nevoile industriei", a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert.
Exportul a sustinut dezvoltarea productiei industriale
In 2005, exportul Romaniei a fost de 22,3 miliarde euro, inregistrand o crestere cu 17,5%, fata de anul anterior (si cu 2,2 puncte procentuale peste previziunile pentru 2005).
Cresterea mai accelerata a exportului, in comparatie cu cea a productiei industriale (1,3%, conform INS, la 30.11.2005), arata ca exportul a contribuit la dezvoltarea productiei industriale si, cu precadere, a productiei destinate exportului.
In luna decembrie 2005, exportul insumat 1,8 miliarde euro, fiind mai mare cu 18,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior, dar cu -10,4% mai mic decat in luna noiembrie 2005.
In 2005, s-a accentuat tendinta de crestere a ponderii produselor realizate integral in industrie, care au inregistrat o media anuala de crestere 19%, in detrimentul produselor exportate care incorporeaza bunuri importate, care au crescut in medie cu 12,3%.
Aceasta tendinta indica scaderea exportului pe baza de Lohn (confectii tricotate -4,2%, imbracaminte c