Procedurile de retrocedare a Muzeelor Peles si Pelisor, precum si a domeniului Bran, se afla "in faza finala", a anuntat ieri intr-o conferinta de presa ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.
"In spiritul celor discutate cu reprezentantul familiei de Habsburg, apoi cu reprezentantul Casei Regale, speram sa ajungem foarte rapid la finalizarea unui cadru in vederea stabilirii statutului de muzee si darea in proprietate celor carora le-au apartinut", a declarat, in acelasi context, Virgil Nitulescu, secretar de stat cu probleme de patrimoniu.
"Atat pentru domeniul Bran (revendicat de catre urmasii familiei de Habsburg, n.r.) cat si pentru Peles si Pelisor ( care vor reintra in proprietatea fostului suveran al Romaniei, regele Mihai I, n.r.) am constatat ca exista disponibilitatea viitorilor proprietari de a perpetua destinatia de muzee ", a mai spus Nitulescu.
Potrivit reprezentantilor MCC, in situatia in care familia regala intentioneaza sa vanda cele doua castele - Peles si Pelisor -, vor fi stabilite, in baza unui acord intre cele doua parti, "regulile de administrare a acestui patrimoniu", stiut fiind ca statul roman are drept de preemtiune.
Pirateria, scapata de sub control
Cu toate ca Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), aflat in subordinea MCC, a facut progrese in ultimii ani - pirateria scazand sub 70 la suta, de la 90-95 la suta, procentul amintit nu ne face deloc cinste.
Potrivit ministrului Culturii, care a facut publice aceste cifre, stam rau comparativ cu tarile din Uniunea Europeana, drept pentru care au fost create inca 32 de posturi de inspectori.
Reglementarile constitue obiectul recentei Ordonante privind intarirea capacitatii administrative a ORDA. Aceasta face parte dintr-un pachet legislativ care mai cuprinde alte sase Ordonante de Guvern referitoare la:" modificarea si completar