Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg va incepe, in 9 februarie, dezbaterile asupra plangerii inaintate de Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex, dupa ce demiterea sa din functia de presedinte al bancii a fost declarata ilegala.
Temesan cere despagubiri la CEDO dupa ce s-a decis ca a fost demis ilegal. Agentul guvernamental Beatrice Ramascanu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca statului roman i-a fost comunicat de la CEDO faptul ca plangerea lui Temesan are termen de judecare in februarie, iar autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa-si prezinte observatiile. Potrivit sursei citate, Temesan a facut plangere privind "durata procedurii", iar la termenul din februarie vor fi discutate admisibilitatea si fondul cazului, conform noii proceduri a Curtii. Articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevede ca orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care sa hotarasca asupra eventualei incalcari a drepturilor si obligatiilor sale civile.
In 8 aprilie 2002, Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a hotarat ca demiterea lui Razvan Temesan de la conducerea Bancorex a fost nelegala, instanta suprema admitand astfel recursul in anulare declarat de procurorul general al Romaniei. Procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, a apreciat ca nelegala hotararea din 14 martie 1997 a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a Bancorex privind destituirea lui Razvan Temesan din functia de presedinte al bancii.
Procurorul general a formulat recurs in anulare impotriva sentintei judecatoresti definitive care stabilea legalitatea deciziei mentionate a AGA Bancorex, contestatia lui Tanase Joita fiind dezbatuta, in 8 aprilie 2002, de completul de noua judecatori al CSJ. La randul sau,