Arma "neconventionala" a bancii centrale - cresterea rezervelor minime obligatorii - a dat rezultate. In luna decembrie 2005, o luna specifica imprumuturilor si cheltuielilor, avansul creditelor a scazut la jumatate fata de luna precedenta\
Banca Nationala a adoptat, in ultimii doi ani, o politica axata pe reducerea creditarii. Principalul motiv invocat a fost efectul negativ pe care sporirea finantarilor acordate de banci l-ar putea avea asupra procesului de dezinflatie. Deciziile BNR au fost interpretate in fel si chip, dar cea mai contestata masura a fost majorarea rezervei valutare minime impusa bancilor.
Daca in mod "traditional" luna decembrie consemna o crestere a ratei de creditare, anul 2005 a fost, din acest punct de vedere, unul atipic. Astfel, decizia de a majora rezervele valutare de la 30 la 35% a dus la scaderea procentului de crestere a finantarilor in valuta si implicit a creditului neguvernamental, in general.
Evolutia creditului neguvernamental, in decembrie 2005
Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala, creditul neguvernamental a crescut in luna decembrie cu 1,7%, respectiv 1,2% in termeni reali, pana la 60,673 miliarde de lei.
In luna noiembrie 2005, ritmul de crestere a creditului neguvernamental a fost de 3,7% (2,5% in termeni reali). Avansul din decembrie s-a bazat pe cresterea creditelor in lei cu 6,9% (6,4% in termeni reali), in timp ce creditele in valuta exprimate in lei s-au diminuat cu 2,3%.
Exprimata in euro, valoarea creditelor in valuta a scazut cu 2,9%. Pe ansamblul anului trecut, nivelul creditului neguvernamental a urcat cu 45,3%, respectiv 33,8% in termeni reali. Cea mai importanta crestere a fost inregistrata la componenta in lei, cu 70,3% (56,8% in termeni reali), iar componenta in valuta a urcat cu 29,1% exprimata in lei si cu 39,3% exprimata in euro. Se re